Antioksida Dalam Lobak Ungu

Kandungan Lobak Ungu

Lobak ungu mempunyai semua manfaat kesihatan daripada lobak merah yang kita sudah biasa seperti penglihatan yang lebih baik termasuk, kulit lebih cerah, dan merupakan sumber Vitamin A, beta-karotin dan fitokimia dalam lobak ungu telah terbukti untuk mengurangkan risiko kangker.

Lobak ini juga mengandungi fitokimia iaitu bahan kimia yang terdapat dalam tumbuh-tumbuhan yang memberi berbagai manfaat positif termasuk ciri-ciri anti-bakteria dan anti-radang.

Lobak ungu mempunyai manfaat tambahan antosianin yang secara semula jadi dan adalah antioksidan yang hebat.
Antioksidan berfungsi untuk melindungi sel-sel tubuh daripada radikal bebas yang merupakan molekul yang tidak stabil dengan kesan sampingan yang berpotensi merosakkan sel.
Antosianin merupakan antioksidan dan banyak terdapat dalam sayur-sayuran pewarna merah, ungu, dan biru

lobak ungu mempunyai 28 kali  lebih banyak antosianin  daripada  lobak merah. 

Manfaat Lobak Ungu:

1. Anti Oksidan
  • Mengandungi lebih antioksida berbanding lobak biasa.
  • Anti oksida ini berfungsi untuk melindungi sel badan kita dari rosak dan seterusnya membawa kepada pelbagai jenis penyakit.
2. Anti Radang (Anti-Inflammatory)
  • Mempunyai sifat anti radang yang tinggi.
  • Sangat bagus untuk membantu melegakan arthritis atau sakit sendi.
3. Anti Carcinogen
  • Membantu mengurangkan risiko kanser.
  • Lobak ungu ini bagus untuk diamalkan pesakit kanser kerana ia boleh membantu tubuh untuk melawan kangker.
4. Antiviral, Antiseptic & Antimicrobial
  • Sangat bagus melawan virus dan bakteria yang mudah berjangkit dan merebak seperti flu, campak dan jangkitan dalaman seperti jangkitan di salur kencing, mulut dan perut.
  •  5. Vitamin A
  • Kandungan Vitamin A yang tinggi dalam lobak ungu adalah sangat bagus untuk mengelak arteri tersumbat dan penyakit strok.
  • Juga kaya dengan Vitamin B, C dan vitamin E , yang bagus untuk mengurangkan kolesterol.
 

No comments

herbal